Centrum Rehabilitacji

Idea powstania Centrum Rehabilitacji przy DPS Kiełczewice

W naszym Domu Mieszkanki od wielu lat objęte są rehabilitacją fizykalną, kinezyterapią i hydroterapią. Baza rehabilitacyjna była stale doposażana w nowe urządzenia i sprzęty specjalistyczne. Na komfortowe przeprowadzanie zabiegów z czasem zaczęło brakować miejsca. 

Drugą przesłanką skłaniającą Personel do poszukiwania poszerzenia bazy lokalowej dla   potrzeb rehabilitacji były częste zapytania osób starszych z okolicy o możliwość korzystania z zabiegów.

Na terenie posesji w sąsiedztwie budynków Domu Pomocy Społecznej stał nieużytkowany  budynek gospodarczy. Zgromadzenie Sług Jezusa, które jest właścicielem terenu i budynków, zdecydowało o adaptacji obory na potrzeby rehabilitacji. Powstała dokumentacja projektowa a z nią  nadzieja, że obora przeistoczy się w Centrum Rehabilitacji.

Budynek gospodarczy przed remontem 

Pomysł był piękny, ale skąd fundusze na realizację pomysłu? Część środków przekazało Zgromadzenie Sług Jezusa.  Udało się otrzymać dofinansowanie   z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie oraz od fundacji w USA. Pracownicy i Mieszkanki włączyli się w zbieranie funduszy poprzez organizowanie różnych kiermaszów, zbiórek a nawet charytatywnego Turnieju Piłkarskiego o Puchar Wójta Gminy Strzyżewice. 

W czerwcu 2018 r. ruszyły prace remontowe. Wymieniono więźbę dachową, eternit zastąpiono blachodachówką. W połaci dachowej powstały lukarny i okna dachowe. Cały budynek został docieplony oraz zyskał nowe okna i drzwi. Wewnątrz powstały  pomieszczenia dla potrzeb rehabilitacji. Na parterze będzie rehabilitacja fizykalna, hydroterapia i kinezyterapia a na poddaszu – rehabilitacja społeczna czyli spotkania integracyjne i zabawy, przedstawienia teatralne i koncerty. Stąd pojawiła się nazwa – Centrum Rehabilitacji.


Budynek Centrum Rehabilitacji w trakcie remontu

 Obecnie trwają prace wykończeniowe wewnątrz i na zewnątrz budynku. Z niecierpliwością czekamy na udostepnienie budynku. 

Będzie to jednak dopiero I część remontu. Dla komfortowego korzystania z niego przez Mieszanki Domu konieczne będzie połączenie go z budynkiem DPS-u oraz zainstalowanie windy. Mamy nadzieję, że  znajdą się nadal życzliwi ludzie, którzy będą wspierać nasze starania o dokończenie remontu. Wszystkim, którzy nas wsparli – serdecznie dziękujemy.